i'm addicted to you

Viola var först ut idag.
Vi höll till på gärdet och hon fick jobba lite. Det blev en ganska lång uppvärmning då hon var lite på tårna och då vill jag inte börja jobba henne helt ordentligt förrän hon går som jag vill. Så jag red mycket i skritt och trav, gjorde massor övergångar för att hon skulle bli uppmärksam och efter en stund var hon jättefin, jag behövde bara räta upp mig och då kände jag liksom att hon "okej, vad händer nu?". Galoppen var super idag, hon var väldigt reglerbar. Jag är jättenöjd med henne!
 
Efter Viola red jag Veronica direkt, också på gärdet, och hon tyckte nog att jag var en väldigt elak matte då det började blåsa och snöa hur mycket som helst! Hon var i alla fall jättefin, var väldigt lätt att arbeta och hon kändes väldigt samarbetsvillig. Jag försökte att sätta mycket tryck i henne så att hon verkligen jobbade igenom hela kroppen. Hon kändes väldigt ridbar och var väldigt rolig att rida!
 
När Veronica var kvar satt mamma upp på henne och skrittade ut henne tillsammans med mig som då red Gunvald. Jag red lite på volten uppe i skogen för där blåste det inte lika mycket. Gunde kändes jättefin, men han var lite stel och kändes lite ringrostig då han inte har ridits riktigt ordentligt på senaste tiden, tjejerna har kommit i första hand. Nu börjar det bli dags att sätta igång honom lite mer igen och det kommer bli superkul! :)
 

Afraid of what they might lose

Efter gymnasiedagen idag åkte vi direkt och gjorde den sista vaccinationen av gardasil, så himla skönt att ha det gjort eftersom vi har haft det framför oss så länge nu och inte vetat när vi skulle hinna göra det osv.
 
När vi kom hem hade bestämde vi oss för att låta stjärnorna vila och bara ta det lugnt; när det är sånt här väder är inte jag motiverad att rida, hästarna vill inte gå ut i blåsten och mörkret och då känns det bara onödigt att hålla på. (Jag skulle förörvigt ge allt för ett ridhus just nu, det hade varit så himla skönt!)
 
Jag gick ut en längre stund och kvällsfodrade istället nu och bara myste och fixade med dem. De verkade väldigt glada och nöjda, och de tyckte nog att det var rätt skönt att få ha varit kvar inne i det varma stallet på eftermiddagen när det blåste så mycket att det hördes inifrån :)
 

Gymnasiebesök

Idag har jag varit på besök på två olika gymnasieskolor för att testa vilken jag trivs bäst på. Det känns som att det inte spelar någon roll vilken skola jag väljer för utbildningen, eftersom det känns som att de lär ut på ungefär samma sätt, utan det handlar ju om vilken skola jag trivs bäst på. De är ganska olika, Katedral är en väldigt stor skola med allt vad det innebär, det är mycket elever och klasser, och det är ju också många lärare. På Klara går det bara dryg 400 elever, så det är en väldigt liten skola.
Det jag tycker är ett minus är också att det varken ser ut eller känns riktigt som en skola, det ser ut som vilket lägenhetshus som helst typ. Då är Katedral mycket coolare för det ser typ ut som hogwarts haha ;) En sak som är plus på Katedral är också att jag kan få välja till specialidrott på det individuella valet i tvåan och trean och då få rida på "skoltid"!
 
Det var väldigt skönt att få den här dagen att verkligen känna efter och prova. Nu ska jag bara tänka och bestämma mig för vad jag vill... Jag tror i alla fall att det kommer bli sjukt kul att börja på gymnasiet sen, jag ser verkligen fram mot det! :)
 

Hoppträning med Viola 28/1

Idag var vi iväg och hoppade Viola för Therese. Hon kändes väldigt lugn och avspänd från början idag, liksom det här var ju ingen big deal. Hon var jättefin på framridningen och under "framhoppningen" över bockar på serpentinbågar. Alltså verkligen superfin, hon lyssnar 1000 gånger bättre på mig nu, börjar förstå att det jag säger brukar bli bra och då får jag bestämma.

Sedan fortsatte vi att jobba mycket på en dogleg med 7 eller 8 galoppsprång imellan två oxrar. Det gjorde hon superbra, hon är ju inte så stark och balanserad ännu, så hon landar lite i obalans, men direkt får jag tag på henne och kan jobba galoppen! 

Vi hoppade också en annan liten båge, ett räcke stod snett igenom och så skulle man hoppa ut till ett annat räcke som stod på långsidan och det var 4 galoppsprång ut. Jag tänkte lite att "oj hur ska det här gå", för det hade varit jättesvårt för bara några veckor sedan, men nu hoppade hon in, jag fick räta upp mig lite och sen pluppade vi över det andra räcket också! Så himla duktig!
I slutet satte vi som vanligt ihop alla övningar till en liten bana. Hon var så himla fin, det känns som att jag bara sitter och skriver det efter varje träning, men hon är verkligen en superponny! Hon går från klarhet till klarhet, fina lilla Viola! :)



I helgen ska både Viola och Veronica (som förövrigt också var jättefin när jag red henne idag) få åka på banhoppnigsträning i Sjögestad :)

To start a brighter day

Veronica och Viola fick motioneras idag. Egentligen var det tänkt att jag skulle rida båda här hemma, men det blåste så himla mycket så mamma var snäll och red Veronica åt mig medan jag red Viola. Istället för att rida på gärdet här hemma där det blåste så mycket red vi ut i skogen och red på ett gärde där istället där det inte blåste så mycket.

Viola var väldigt pigg i början och mitt grundläggande mål på passet var som vanligt att få henne i en lugn och avslappnad form och att hon verkligen skulle våga vila på steget. Hon var verkligen väldigt fin lite av och till, men i slutet kom vi in i ett riktigt fint flyt! Det är härligt när man verkligen känner att man verkligen lyckas med ett ridpass!
Galoppen är ju hennes absolut bästa gångart och det viktigaste där är ju att hon håller samma tempo om jag inte säger något annat. Men riktigt fin var hon idag!

Imorgon ska Viola hopptränas och innan det ska jag rida så många jag hinner här hemma. Tyvärr har vårat schema ändrats i skolan igen, så vi kommer sluta två timmar senare varje tisdag. Så himla trist!


 

Förintelsens minnesdag

Idag är det den 27 januari och det är ju förintelsens minnesdag. Varje år får niorna i vår skola åka in till Motala den här dagen för att tända en eld och lyssna på en farbror som heter Benny Grünfeld som fick arbeta i koncentrationsläger i förintelsen. I år var det våran tur.
Många i min klass, bland annat jag, har sett fram emot att få lyssna på honom i flera år, sedan vi för första gången fick höra om det när vi gick i femman. Nu fick vi äntligen åka och lyssna på honom, vilket är fantastiskt efter det helvete han fick gå igenom och att han faktiskt är 86 år idag!

Det var ett väldigt tankeväckande föredrag, han hade ett bildspel och berättade precis hur han hade upplevt det. Han blev dödsdömd flera gånger, men lyckades mirakulöst nog klara sig. Det var häftigt på ett sätt på hur små marginaler det var att han stod där och pratade framför oss idag, istället för att ligga nergrävd med miljontals andra i någon massgrav. Samtidigt var det så himla hemskt. Det får en verkligen att inse hur himla bra vi har det!


Spend a little time with me

Denna söndag började ovanligt sent, det är nämligen sällan jag vaknar vid 11... Men vi gjorde det bästa av det, hela gänget fick gå ut och motionera och de var väldigt pigga och glada!
 
Först red jag Gunvald tillsammans med mamma som red Gunvald. Vi red ut en ganska lång tur, och de verkade väldigt glada och de trivs dessutom väldigt bra i varandras sällskap. Det blev mest skritt, jag hade tänkt jobba Gunde lite på ett gärde egentligen men vi red mycket längre än vad vi hade tänkt från början och han kändes fin, så han slapp ;)
 
Sedan red jag Viola medan mamma gick med Aska. Vi gick ner över kanalen och red på kanalbanken. Jag travade och galopperade en hel del. Viola var riktigt riktigt fin! Det är ju riktigt bra att få träna på att rida rakt fram och verkligen se till att hon går rak. Jag galopperade mycket, bara rullade på i rund form. Hon var väldigt duktig att hon höll samma tempo hela tiden. Jag tänkte mycket på min egen sits och blick hela tiden. Jag är jättenöjd med Viola och Aska var också jättepigg och glad. De tycker väldigt mycket om varandra, de tjejerna :)
 

Ridsportgalan 2014

Känner mig ganska slut efter ridsportgalan, men det var riktigt kul! Tyvärr hamnade vi vid ett bord nästan allra längst bort från scenen, så man hörde inte riktigt vad de sa när alla pratade osv..
Det var jättekul iallafall, roligt att klä upp sig och dessutom att se alla (som man egentligen alltid ser i ridbyxor och hjälm) i fina klänningar och fixat hår! 

Jag fick hjälp av världens bästa Ebba att fixa håret, tack så mycket!




Just to say what I need to say

Idag började jag med att rida Veronica. Jag red på ett gärde här hemma. Hon var pigg, men på ett positivt sätt och hon var väldigt mjuk. Hon var väldigt bärig i formen, framför allt i traven. Det kändes som att jag kunde rida henne på ett bra sätt och trycka på ordentligt, och då får hon så himla härliga och luftiga rörelser! Superkull att rida när man verkligen kan trycka å ordentligt.
Jag märkte att hon var glad också, för hon bockade lite i första galoppen! Men hon är å söt, för hon gör det verkligen bara i början, liksom för att visa att det är kul, haha! Galoppen blev riktigt fin sen också!
 
Sedan gjorde jag och mamma ett litet "byte". Hon skrittade av Veronica i skogen och ag skrittade fram Viola. Hon känns faktiskt mer cool för varje dag som går och det är väldigt skönt, hon har nog börjat landa mer och mer nu.
 
Jag red henne på gärdet också, och la mycket fokus på att hon skulle göra som jag sa åt henne hela tiden. Säger jag skritt så är det verkligen skritt! Jag tycker att hon var väldigt fin, hon var såklart pigg när hon vilade igår också, men hon jobbade verkligen som jag ville. Det är jätteroligt nu när jag verkligen känner att hon utvecklas!
Jag jobbade dessutom mycket med övergångar och hon börjar bli så fin, håller alltid formen genom hela övergången. Fina lilla Viola:)
 

Öppet hus

Har precis varit iväg på öppet hus på Katedral i Linköping. Jag var också på öppet hus på två skolor förra veckan, vilket det ena kändes bra, men var en "för liten" skola kändes det som, och den andra skolan tyckte jag inte alls om.

Men idag var vi som sagt på Katedral och jag tyckte jättemycket om det! Det går mycket rykten om att det är stans snobbskola osv, men det kändes inte alls så! Som det känns nu kommer jag nog välja Katedral som både första och andrahandsval, först ekonomi och sen samhäll, och som tredjehandsval på Klara ekonomi. 
Jag ska till båda de skolorna på provapå-dag på onsdag nästa vecka, så då får jag prova på ännu mer! Men just nu kändes det verkligen som att det här är min skola där jag ska gå!

Innan vi åkte iväg hann jag ut på Veronica en kort tur i skogen barbacka. Hon kändes väldigt mjuk och fin, för jag arbetade henne ganska mycket fast att vi bara var i skogen. 
Imorgon slutar jag ganska tidigt och då räknar jag med att hela gänget kommer motioneras! :)



Det var då jag fick veta att allt som är värt något får man kämpa för

Idag skrittade jag ut på Viola tillsammans med mamma som red Gunde. När vi kom upp till volten fick hon jobba lite. Jag la mest fokus på galoppen, ville att hon skulle kunna rulla på i samma tempo utan att öka eller bli lång. Det gick bra, hon var väldigt fin och har ju världens härligaste galopp, så luftig och ännu bättre blir det i snön! 

Förutom det jobbade jag vidare med att flytta på henne lite och sin vanligt mycket övergångar för att hon skulle bli uppmärksam. :)



Hoppträning Veronica 21/1

Viola fick jobba lite på gärdet i skogen idag. Hon var ganska pigg eftersom hon vilade igår, men kändes ändå ganska lugn i det pigga. Hon var väldigt reglerbar och jag tränade lite på att flytta henne undan för skänkeln bland annat. I slutet kom hon verkligen in i det och var superfin!

Gunvald skrittade jag bara ut runt skogen och mamma gick med Aska och Sallie.

På kvällen åkte vi med Veronica till Sjögestad och hoppade. Hon var pigg i början, hoppade till och med över bommarna som vi travade över, men som vanligt lugnade hon ner sig ganska snabbt. 
Det var en ganska lik träning som Viola gick i söndags - vi galopperade på serpentinbågar över bockar, tränade på att rida rakt fram, hoppade en serie och avslutade med en dogleg. Hon var väldigt fin, hade väldigt ärlig bjudning hela tiden och hoppade väldigt många, superfina språng! 
Vi hoppade inte jättehögt,  men hon fick hoppa ett par språng på lite drygt 110 iallafall :)



Fall Out Boy -Young Volcanoes

 
Älskar verkligen den här låten! Har också börjat gilla bandet Fall Out Boy rejält, jag lyssnade lite på dem i våras, men tröttnade lite. Sedan fick jag höra den här låten av en kompis i skolan och nu går alla deras låtar om och om igen på min spotify! Love

What would I say, what would I do?

Dagens ridpass blev en tur ut med Veronica och hunden i skogen i snön och mörkret. Jag försökte att jobba henne så mycket som möjligt trots att jag bara red på vägarna. Jag travade så mycket som möjligt (när man rider ut är det bra att bl.a. träna på att rida rakt fram och se till att hästen verkligen är rak!) och hon kändes väldigt fin, jobbade på och sökte sig direkt nedåt bettet. På vissa ställen var det mycket snö, så då fick hon lyfta lite ordentligt på benen också :)
Sallie skötte sig riktigt bra idag också, så skönt att kunna ha med henne ut och  motionera henne utan behöva tänka på henne ;)



Härlig eftermiddag

Eftersom stallet och ridningen var klart så tidigt idag passade vi på att baka och titta på gamla videofilmer på filmkameran som pappa letade fram igår. Det är så himla kul, jag älskar att titta på de! Den första vi kollade på var från sommaren -99 när jag var knappt 1 år. Det var mycket snuttar från när vi bland annat var på Kolmården och jag höll på att bli uppäten av en giraff haha! 

Sedan kom vi in på en annan film, den måste ha varit mellan 2009-2010. Då hoppade jag clear ronder på Ting-E-Ling som faktiskt inte ville hoppa alls, så då kom jag på vad jag har fått mina ponnyben ifrån. Jäklar vad jag jobbade, haha! 
Till sist kom vi fram till när jag provred Gunvald! Jag var så himla liten...! Men Gunde var så duktig och bar på mig så snällt haha! 
Fina killen, han är nog det bästa köpet jag någonsin har gjort. Jag hade aldrig blivit jag utan honom<3
 



Tell me that you need me

Idag när vi hade kommit hem från träningen gick vi ut på tur med de ponnyerna som inte hade blivit motionerade. Jag red Veronica, mamma Gunde och pappa gick med Aska. 
Det blåste väldigt mycket och var riktigt äckligt väder, så de var lite på tårna. När vi kom upp till ett gärde i skogen red vi några varv där så att de skulle få springa av sig lite. 
Veronica var superfin! Var mjuk i båda sidorna från början och kändes väldigt samarbetsvillig. Hon var pigg och framåt, men lyssnade ändå riktigt bra på mig. Det jag har blivit mest nöjd med med Veronica är övergångarna, och då främst galoppfattningarna som vi hade väldigt svårt för i början. Nu gör hon superfina galoppfattningar! Det är så kul när man tänker tillbaka och verkligen inser hur mycket vi båda har utvecklats! 





Hoppträning med Viola 19/1

I morse var vi iväg med Viola till Sjögestad och tränade för Therese. 

Vi började med att träna på att rida rakt fram, vilket jag tycker är en ganska svår uppvärmning då man kan ha lite svårt att inverka på hästen då. Viola kändes fin, men lite stressad, vågade inte riktigt vila på steget. 

Som framhoppning galopperade vi över tre bockar över meddellinjen och red serpentinbågar över dem. Jag fick tänka på att titta dit jag skulle hela tiden och att Viola skulle vänta på bockarna, ett galoppsprång till hela tiden. Jag tycker att hon var jättefin!

Efter det jobbade vi lite på att rida rakt fram mellan en bock och ett hinder på långsidan, att hoppa en båge och så hoppade vi en liten serie, som en kombination med ett galoppsprång imellan med "hjälphinder - huvudhinder". Hon fick faktiskt hoppa några lite högre språng idag, och då börjar hon hoppa!   
Vi hoppade inte jättehögt, men ett par språng låg på drygt 1m och det klipper hon som ingenting! Fina lilla guldponnyn, hon har dessutom börjat hoppa med mycket bättre teknik! Jag är supernöjd, framför allt sista sprången var perfekta!





Några bilder från idag, printade  från film (därav kvalitén)

Tävling i Mjölby 11/1

Årets första tävling. Det gick riktigt bra och det var faktiskt värt en hel dag i ösregn och lergegga!
 
L.D (70cm) bed. A
 
Eftersom Viola inte hade tävlat sedan i somras och dessutom knappt hoppats fick hon börja litet och snällt. Hon var väldigt fin, jag blev lite förvånad att hon var så lugn när vi gick in på framhoppningen. Fortfarande pigg, men väldigt cool och fokuserad.
 
På banan var hon riktigt fin! Pluppade över de små hindren hur enkelt som helst och var dessutom underbart fin mellan dem. Se och njut!
 
L.C (80cm) bed. A Stil
 
På framhoppningen till L.C:n kände jag att hon började bli lite mer taggad. Jag tror att det antingen beror på att hon märkte att det blev lite högre och trodde att hon behövde ta det på fart istället för styrka eller att hon började bli lite trött och visade det genom att springa på lite bättre.
 
På banan tyckte jag de första hindren att jag inte fick in något flyt, det blev lite av och på, men att vi kom in i det efter fyran. När jag har tittat på filmen tycker jag dock att känslan i början var värre än vad det såg ut på filmen. När vi hade hoppat några hinder tyckte jag att vi hade kommit in i rytmen igen och jag fick en bra känsla.
Det här rundan fick hon till några riktigt bra språng också!
 
Vi fick totalt 49 stilpoäng och kom tvåa, endast 0,5 poäng ifrån segraren! Fina tjejen! Det här var dessutom våran första felfria L.C :)
 
P.s Det speakern säger i slutet av rundan stämmer, Viola är till salu! En riktig guldponny!
 
 
L.B (90cm) bed.A:0/A:0
 
Nu fick Veronica också komma ut och lufta sig. Vi kom på när vi var på tävlingen att hon hade ju inte tävlat sen vi var i Ljungby, dvs i mitten av september.
 
Hon kändes superfin! Jag hade dock lite dålig galopp på framhoppningen och vågade inte riktigt sätta igång den ordentligt då en häst gick omkull när jag red pga det dåliga underlaget.
På banan var hon jättefin. Jag fick en bra känsla och hon var med på noterna. I omhoppningen satsade jag faktiskt lite, tog lite snåla svängar, men absolut inget taskigt. Vi fick en liten miss när jag galopperade på på en linje och kom på ett halvt galoppsprång, men vi var ändå felfria och kom 6:a :)
 
L.A (100cm) bed A:0
 
Den här rundan vill jag glömma lite Jag red inte så bra som jag borde, jag var okoncentrerad av en anledning. I början gick det bra och hon gjorde superfina språng! Till 5:an red jag ut henne, hon blev lång och jag höll nästan inte om henne. Då stannade hon och jag blev jättebesviken. Vi hoppade felfritt resten, men det var riktigt trist. Nästa tävling ska jag rida hela vägen. Det är så tråkigt när det blir någon form av missförstånd när det går så bra. Jaja, nya tag.
 
Tre rosetter av fyra möjliga är inget att klaga på heller :)
 

My songs know what you did in the dark

Som sagt har alla ponnysarna motionerats idag och alla gick riktigt bra!
 
Först red jag Viola. Jag skrittade fram i skogen och sen fick hon jobba lite i snön på ett gärde här hemma. Redan från början kände jag att hon kändes lugn, liksom avslappnad. Ändå var hon fortfarande pigg och glad, utan att vara för på.
Det är häftigt hur mycket ridbarhet det finns i en så liten ponny! Hon har dessutom världens härligaste inställning, hon vill arbeta och hon vill göra rätt! Jag jobbade mest på att hon skulle hålla det tempo jag bad henne om och lite övergångar. Sen blev det lite galoppombyten och tempoväxlingar på det. Hon är väldigt lättlärd, första gången jag bad henne att byta galopp gjorde hon det, och rent!
Hoppas, hoppas, hoppas att vi hittar en duktig liten ryttare till henne, som kan utnyttja hennes talanger och ha kul tillsammans med henne. Tänk om jag skulle vara fem år yngre och få Viola, viken dröm! Hon är verkligen en guldponny som kan gå hur långt som helst! Med andra ord är jag otroligt nöjd med dagens ridpass :D
 
Sedan red jag Gunde och mamma red Veronica. Vi skrittade ut en ganska lång tur först och sedan red jag på gärdet med Gunvald. Jag har egentligen inte ridit honom ordentligt på kanske en månad, men det känns som att det börjar bli dags att sätta igång honom lite mer nu!
Och han var så himla fin! Mjuk, avspänd och ville verkligen jobba. Han har nog saknat det de här veckorna. Min älskade prins, undrar om man någonsin skulle kunna tröttna på honom?! Stjärnan!
 
Aska red jag i skogen barbacka. Vi travade och galopperade en hel del och hon var väldigt pigg. Hon älskar att få busa lite, men skulle aldrig hitta på några hyss. Som sötast är hon nog när hon hoppar över snöhögar haha, gulle!
 

Mini :)


 
Hela gänget har motionerats idag i snön, även lilla Aska! Det är så skönt att hinna rida när det är ljust! Viola och Gunde var superfina, Aska jättepigg i skogen och Veronica skrittades bara ut av mamma. Fina stjärnorna! Det borde helt enkelt vara helg lite oftare :)

Att se men inte vara

Idag var jag och mamma ute och red Viola och Veronica. Viola har blivit lugnare, fortfarande pigg och glad, men inte överilad. Hon har varit jättefin hela veckan, så hon kanske var inne i en period när hon var lite mer på. Vi skrittade mest, men travade lite och då var hon fin.

Det är lite tråkigt nu när det är så mycket snö, det är svårt att rida ordentligt här hemma. Igår red vi lite på ett gärde, men det är inte riktigt samma sak. Det är ju jobbigare för höstarna att trampa i snön och så är inte underlaget så bra.
Men imorgon ska vi kanske åka till ridhus och bara rida lite och så ska vi ju träna i veckan också :)



We are like young volcanoes

Idag slutade jag tidigt, och eftersom det blir så ljust med snön hann jag med tre hästar på eftermiddagen, trots att jag bara behövde rida två (pluspoäng till mig!)
 
Först red jag ut Viola i skogen. Vi travade där underlaget tillät och red några varv på en volt i hörnet på ett gärde. Hon var pigg, som vanligt, men på något sätt kändes det som att hon var mer avspänd idag. Som vanligt var hon superfin när jag jobbade henne, hon är så himla härlig med sin positiva inställning och sina fina gångarter. Måtte hon komma till en liten, duktig ryttare som kan utnyttja hennes talanger fullt ut!
 
Sedan skrittade jag ut Gunde i skogen barbacka bara och hade med mig Sallie också. Han vill nog verkligen börja komma igång igen, han har fått vila mer nu när jag har börjat skolan igen, och varje gång man går förbi hans box sticker han ut huvuden och liksom säger "Men hallå? Jag då?!". Så jag tror att han var ganska nöjd att få komma ut en tur idag, om än bara i skritt.
 
Veronica red jag på ett gärde här hemma. Hon kändes pigg och glad, gjorde tom några bocksprång när vi galopperade! Hon var fin också, tyckte nog att det var lite jobbigt med snön, så jag red inte så länge. Det blev ganska mycket galopp, så hon fick träna lite kondis!
 

Filmer

Hej bloggisen. Det är mycket nu, det kanske ni märker. Det blir så mycket mer när man går i skolan hela dagarna, plus att man ju måste plugga på kvällarna också. Inlägget från tävlingen får komma när det kommer, jag vill inte lägga upp något halvdant. Skolan och hästarna går före allt annat, vilket betyder att det är typ det enda jag gör. Så försöker jag ju slänga upp något inlägg här lite då och då om jag hinner.
 
Jag har i alla fall laddat upp båda filmerna på Viola från tävlingen i helgen på youtube. Det är ju väldigt lågt, men hon var så himla fin!
 
 
 
 

PONNYAKUTEN

Äntligen börjar det igen,  världens bästa program, ponnyakuten! Varje söndag kl 7 i många veckor framöver kommer jag och mamma sitta bänkade framför tv:n och hitta på lösningar på ungarnas problem långt före tränarna gör det hehehe ;) 

Skämt åsido, men vi brukar tycka ungefär likadant som tränarna. Det känns lite konstigt att det finns så mycket "okunnigt" hästfolk runt om i Sverige (dvs många problem som beror på okunskap). Vi ser inte det så ofta, då det hästfolket vi träffar på tävlingar och dylikt också ofta är väldigt hästkunniga. 

Jag hoppas att årets säsong blir den bästa av alla! Förra säsongen var det väldigt mycket fokus på saker utanför problemen, typ att deltagarnas föräldrar skulle komma och rida i flera avsnitt. Det man tittar på programmet för är ju faktiskt för att se hur de löser problemen. Min absoluta favoritsäsong (har följt alla) är nog ettan eller tvåan, sen har det ärligt talat gått lite utför. Hoppas att årets säsong blir grym!

Barnkanalen söndagar kl 7, en bra tidpunkt i veckan!

För värdefull för att inte bry sig

Shit vad kallt det har blivit! Från att jag red utan jacka och handskar ute för typ en vecka sen till att det nu är snö och snorkallt. Jag har kommit på en sak också, jag vill inte alls ha kallare och massa snö, det är fruktansvärt att vara kall! Ge mig vår istället, jag ändrar mig! ;)

Idag red jag på Veronica, mamma Gunde och Hanna kom och provade Viola. Vi red ut, skrittade mest, men travade en liten bit också. Hela gänget var väldigt taggade trots att två tredjedelar av dem tävlade hela dagen igår. Men det ser vi bara positivt, att de återhämtar sig snabbt och är glaada! 

När vi kom hem igen gick jag och Hanna ut och tolkade med lilla Aska direkt. Hon tycker att det är himla kul den där hästen, så från att hon egentligen är en ganska seg ponny springer hon när man tolkar och busar mer än gärna av sig själv. Det blev visserligen bara en kort glädje, för efter kanske 10 minuter höll vi på att frysa fingrarna av oss, så då fick det vara. Kul var det så länge det varade iallafall. 



Bra tävlingsdag

Tävlingen gick jättebra, trots hur mycket regn som helst, det var storavattenpölar på ridbanan vi stod på och allt blev blött och lerigt.

Viola var iallafall superfin och nolla i båda sina klasser, och kom 2:a i l.c!
Veronica var nolla i l.b och kom 6:a och i l.a blev det ett stopp, vilket mest berodde på att jag red ut henne. Är ändå nöjd!

Det kommer komma upp ett längre inlägg om tävlingen senare/imorgon :)



Hej mitt "vinterland"

Ska snart gå ut till stallet. Veronica och Viola ska trimmas lite lätt inför tävlingen imorgon. Var jag ska rida återstår att se, för det har regnat/snöat hela natten. Viola rider jag nog bara i skogen, men mjukgör henne lite där, och om Veronica känns bra räcker det att jag gör det med henne också.

Sedan ska allt putsas, packas och tjejerna ska fixas och knoppas. Så hoppas vi att vädergudarna är snälla så vi kommer iväg imorgon!



I want!

Åhhhhhh, hur söt! Om jag någon gång får en liten hund vill jag ha en yorkshire terrier, eller en korsning med den iallafall. De är helt underbara, och ser  så snälla ut! Dessutom är de så små att man kan köpa täcken etc till dem <3
Jag vet att mamma är med mig på det spåret också hihi
Bilden är från google


När inte ens hårda vindar får dig att falla

Veronica tyckte nog att jag var en väldigt elak matte idag när jag tog ut henne i mörkret och regnet och dessutom gick ut på ridbanan - och sa åt henne att jobba! 
Men jag hade inte så mycket val, jag behövde jobba igenom henne idag ordentligt inför tävlingen, och dessutom kommer jag kanske inte kunna rida ordentligt på länge då det ska bli kasst väder här. Det ska först regna massor, sen ska det bli jättekallt och komma snö.. Så det var ganska skönt att ha ridit igenom henne ordentligt idag iallafall, även om hon kanske tyckte att jag borde låtit henne vara ;)

Hon var lite stel, framför allt i vänstersidan, men annars var hon fin och hon lossnade helt mot slutet. Skritten och traven var jättebra, men galoppen var hon lite springig i. Efter att jag ridit henne ett tag, fått lite hjälp av mamma på marken och sänkt kraven något kändes det bra och då avslutade vi, genomblöta båda två!

Sedan longerade mamma Viola. Hon var jättefin, pigg men fin. Hon är härlig att arbeta med, har alltid samma positiva inställning och vill göra rätt! :)



Galaklänning

Har hittat en klänning som jag eventuellt ska ha på Östergötlands ridsportgala som är ganska snart. Jag tyckte att den var ganska fin, lite speciell och häftig. Det var snyggt att den var så figursydd också. Jag ska isåfall ha svarta, genomskinliga strumpbuxor/leggins, en stickad kofta över, ett par skor med lite klack och så ska jag försöka få någon att hjälpa mig att göra skruvlockar! :D


Bilderna visar den inte riktigt rättvist, man ser inte riktigt, men på ett ungefär iallafall :)





Livet blir enklare om vi tar en minut, stannar upp

Första skoldagen var helt okej, kanske för att jag bara var med första och sista lektionen.. Jag åkte in och vaccinerade mig mitt på dagen, så fick lite ledigt.

På eftermiddagen skrittade jag ut på Viola barbacka och mamma red Veronica. Vi red bara ut, det är så himla blött överallt för det regnar hela tiden. Viola var väldigt pigg och glad, men det kändes ändå som att hon lyssnade på mig och gick inte för fort ;) Hoppas att ridbanan torkar till snart så att vi kan rida där, det är ju tävling på lördag och allting.



Sista dagen på lovet

Idag på morgonen / förmiddagen red jag Gunvald. Eftersom han egentligen har någon sorts semester eller aktiv vila, så har jag ju nästan bara skrittat ut på honom de senaste 2-3 veckorna. Men idag red jag honom lite på banan eftersom jag börjar skolan nu och då kan jag inte rida 2-3 hästar om dagen och dessutom ska det bli kallt och frysa, vilket gör att jag inte kan trimma hemma på flera veckor, så det kan vara skönt att bara rida igenom honom lite då. 
Han var pigg, såklart, men jag blev lite förvånad över att han var så mjuk och fin. Han kändes inte stel någonstans utan mjuk och villig. Man märker på honom att han egentligen vill komma igång lite nu, han gillar att jobba, men han ska få längta lite till! Min lilla finis! 

När jag hade ridit klart kom hovslagaren och skodde Gunde. Det gick bra, min kille var väldigt snäll. När man tänker efter har han utvecklats något enormt sedan han kom till oss, han var så galen när man skodde, så vi var tvugna att droga honom. Nu står han så snällt, visst ger jag honom lite mutor ibland, men det är mest i förebyggande syfte. ;)



På eftermiddagen åkte vi till Mantorp och mätte Veronica. Hon hade vuxit precis så mycket som hon skulle, hon blev 140,0, alltså maxad c-ponny :)  Vi hade även med oss mittkusinbarn Moa som hästskötare / vi var barnvakt ;)


 

Natti

Båda tjejerna gick super idag på hoppträningen, är så himla nöjd! Ni får ett mer detaljerat inlägg om det imorgon, måste sova nu. Jag har som tur är studiedag, riktigt skönt, men vi ska iväg på slutmätning med Veronica och innan det kommer hovslagarn och skor Gunde och innan det ska en eller två hästar ridas, så det blir rätt ridit iallafall. Ha det bra så hörs vi imorgon!


TT-kurs 5-6/1

Idag var vi iväg till Sjögestad för ännu en helgkurs. Vi hade med oss Viola och som vanligt började vi med markarbete.
Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva, för Viola var så himla fin. Det var mycket bommar så att man skulle behöva jobba ihop galoppen hela tiden men ändå hålla igång den. Vi tränade mycket på att rida rakt fram innanför spåret på bommar och även att vända rakt över meddellinjen över en liten studs/bomserie för att se till att man har med sig hästen.

Jag är så himla nöjd med Viola. Från att hon, när jag red henne för första gången för ett år sedan, var en racerponny som knappt visste vad det betydde att korta sin galopp, till att hon nu kan korta ihop sig och göra svåra övningar som är ännu svårare för de vuxna ponnyerna!

I slutet fick vi hoppa lite större några språng, bara på ett stigsprång och ett räcke. Hon var jättefin! Allting börjar falla på plats nu, hon kan korta sig, språngkurvan är där den ska nu... Det ska bli kul att se hur hon går imorgon när jag red igenom henne så ordentligt idag! :)



Piskan viner tills vi går pass på

Veronica skrittades bara ut ett varv i skogen idag eftersom hon gick så bra igår och hon ska hoppa imorgon. Hon kändes mjuk och fin.
 
På dagen åkte vi iväg med Viola till Sjögestad på markarbetesträning. Hon var hur fin som helst, men det kommer lite senare i ett annat inlägg.
 
När vi var hemma igen kom mina fina små kusinbarn och ville rida lite på Aska. De var jätteduktiga, båda ville rida idag så vi gick ganska långt :)
 

We don't have to worry 'bout nothing

Alla hästarna i stallet fick gå ut på en lång skogspromenad idag. Jag red Viola. Hon var pigg, men det kändes som att hon efter en stund började lyssna bättre på mig. När vi kom hem igen red jag henne några varv på banan och hon var fin på marken. Jag galopperade över några små kryss också, bara någon gång. Först gick det inte så bra, hon drog och lyssnade inte på mig, men de sista sprången var super och efter det lyssnade hon bra på marken också. 
När jag kände mig klar med Viola satt jag upp på Veronica som mamma hade ridit på i skogen. Hon var hur fin som helst, det är så himla kul att rida på henne. Hon har blivit så stark och vill göra rätt hela tiden. Jag jobbade på med bl.a. förvänd galopp och tempoväxlingar. Jag är hur nöjd som helst! 

På eftermiddagen gjorde vi något vi inte gjort på länge; åkte upp till unghäststarna! Vi motionerade dock bara Calle. Han var jätteduktig och lugn trots att vi inte gjort något med honom på tre månader! Vi longerade ganska länge i båda varv först utan och sedan med sadel. I slutet hängde jag på honom också. Han var jätteduktig!



Tävlingsåret 2013

 Ni som följt bloggen ett tag kommer kanske ihåg att jag gjorde en sån här förra året. Den kanske kommer upp lite "sent", men jag hann inte mellan jul och nyår, så ni får den nu haha


Första tävlingen 2013?
 Ekenryttarna den 23/2. Hoppade L.B L.A med Gunvald. Fick ett ner i omhoppningen i L.B:n och var nolla och 4:a i L.A:n :)
 
Bästa tävlingen 2013?
 Det är så himla svårt att säga. Västervik i somras gick riktigt bra. Gunde var nolla och placerad i två L.a:er och Veronica vann en nationell L.a och fick ett nedslag i MsvB.
Det gick också väldigt bra i Kinda där Gunde vann distriksfinalen i Mhpc och l.a, och Vinca satte första nollan i l.b.
Det gick ju också super i Grevagården och UngponnySM!
 
Vilka hästar/ponnys tävlade du? 
 Gunvald, Djupviks Veronica, Djupviks Vinca, Djupviks Viola.
 
Vad för klasser tävlade du? 
 L.D-10, L.D, L.C, L.B, L.A, MsvB.
 
Hur många vinster?
 6 st
 
Hur många placeringar?
 ca 30, orkade inte räkna riktigt haha
 
 
Vann du något täcke?
 Ja, ett flertal
 
Vad hade du för mål 2013?
 Jag hade egentligen inga specifika mål, jag ville mest få flyt och plocka lite placeringar.
 
Uppnådde du dem?
 Ja, det måste jag påstå att jag gjorde :)
 
Vad är målen för 2014?
 Gunvald: Få tillbaka flytet vi tappade lite nu i höstas, sätta lite mer nollor och få lite placeringar.
Veronica: Det skulle vara sjukt kul att få sätta den där nollan i MsvB...!
Vinca: Kvala Ungponnychampionatet och UngponnySM (dvs debutera L.A och sätta två resp tre nollor)
Viola: Sätta lugna och fina nollor i lägre klasser.
 
Bästa tävlings arrangören 2013?
 Jag skulle så gärna vilja säga Grevagårdens ryttarförening, det var så härligt när vi var där för två år sedan, men i år, på SM, var det verkligen kaos! De hade inte koll på någonting, fel med bedömningarna, man fick hålla på med tävlingarna till mitt i natten, krångel med uppstallning...
 
Men det var väldigt väl arrangerat i Ljungby när vi var där i höstas och det var supermysigt i Stora Ekeby ridklubb i somras, jättetrevliga människor som jobbade och ville hjälpa till. Det enda riktiga minuset var att det bara fanns en utebana, dvs man fick hoppa fram i ridhus och det var hemskt för det var så himla varmt!
 
Något speciellt minne från 2013?
Det är ju svårt att slå UngponnySM, ett kvitto på att vi jobbat åt rätt håll med fina Vinca hela hösten! 
 
Min tävlingsutrustning?
Hjälm: Mörkblå och silvrig Charles Owen ayr 8
Håruppsättning: Fläta, toffs eller uppstoppat i hjälmen.
Skjorta/plastrong: Olika, bland annat blå animo och vit från horze.
Kavaj: Mörkblå Pikeur Softshell, eller någon enstaka gång tävlingsskjorta.
Ridvantar: Roeckl, blinghandskar från Jacson, svarta.
Ridbyxor: Olika, bland annat John Whitaker och Mountain Horse
Ridstrumpor: Kingsland, SWE
Ridstövlar: Svarta Fellini
Sporrar/sporremmar: Tror Hööks
 
 
 
Hästen/ponnyns tävlingsutrustning? Skriver bara Gunvalds:
Träns: Svart Pullarträns Claridge House med stenar från Hööks.
Pannband: Swarowski med stora stenar, champanjefärgat
Schabrak: Olika bl.a. John Whitaker, Agria, Vreta, broderat "Gunvald". Oftast är de mörkblå.
Sadel: Svart Wintec Allround
Pad: Ingen
Sadelgjord: Svart läder (inte magplatta)
Stigbyglar:  Mountain Horse, svarta oledade
 
 
 
Vilken klubb tävlade du för 2013?
Vretagymnasiets Hästförening.
 
Vilken klubb kommer du tävla för 2014?
Vretagymnasiets Hästförening.
 
Har du ridit i något lag 2013?
Lag-DM
 
Ska du rida i något lag 2013?
Vet inte, förhoppningsvis!
 
 
Vilken/vilka tränade du för 2012?
Therese Thor, mamma, Sissi Lilja, Lotta Björe, Louise Haaga.
 
Ska du fortsätta med det 2013?
De tre sistnämnda tränade jag bara för någon enstaka gång, men ska åtminstone träna för mamma och TT :)
 
Har du tävlat i någon ny gren 2013?
Nej.
 
Ska du tävla någon ny gren 2014?
Antagligen inte, hoppningen är ju absolut roligast! Men visst skulle det vara kul att prova på någon fälttävlan..
 
Vad har du för förväntningar på året 2014?
Att det ska fortsätta gå framåt med min ridning och att jag kommer fortsätta utvecklas tillsammans med ponnyerna! :) Jag hoppas på att få en hel del placeringar och vinster, framför allt med Gunde!

Mina mål för 2014

Jag har funderat ut en hel del bra mål för mig 2014, både med hästarna och med mitt vardagsliv. 

Hästrealerat:

* Kvala Vinca till Ungponnychampionatet och UngponnySM, dvs debutera l.a och rida två resp. tre felfria rundor 

* Sätta nollor i MsvB och att hon känns stadig på så höga hinder

* Ha kul med Gunde, ha flyt och få en hel del placeringar och vinster.

* Utvecklas mer i min ridning, bland annat få ännu stadigare händer och bli bättre på att bedöma avstånd. 

* Bli bättre med avstånd och galoppsprång på relaterade avstånd på tävling.

Privat:

* Verkligen sköta skolan nu sista terminen i 9:an. Jag vet att jag kan höja mig åtminstone ett snäpp i flera ämnen. Ska vara positiv och inte klaga på att få plugga lite extra.

* Se till att göra saker direkt. Jag har väldigt lätt för att skjuta upp saker. Går upp 10 minuter senare än vad jag har tänkt, kanske tittar på telefonen en stund innan jag går ut till stallet eller tittar på tv för att "jag kan plugga imorgon". Jag ska göra saker direkt, för då får man också mer tid över i slutändan. :)

Drömmål då?

Jag har inga speciella drömmål med resultat osv med hästarna. Eller visst, det skulle vara ruskigt kul att vinna ungponnySM med Vinca eller vinna nationella starter i MsvB med Veronica, men det är sånt vi tar då. Jag gillar inte att ta för stora saker som "mål" eftersom man då blir besviken om man inte uppnår dem.

Men ett drömmål har jag. Det är att hitta en riktigt fin storhäst, helst en unghäst, att jobba med under året och ha startklar till hösten eller 2015... :) Men vi får se, ska mest satsa på ponnyerna i år iallafall :)

Hoppas ni vill följa med på min resa. 2014 ska jag göra  super!



Written in these walls are the stories that I can't explain

Viola fick bara gå på banan idag. Hon var även idag väldigt pigg, och lyssnade inte tillbaka så bra som jag hade velat. Jag vet inte om det beror på att jag har bytt bett på henne, jag rider med ett novabett i gummi på henne just nu för att det inte ska skava i mungiporna på henne. men jag ska byta tillbaka till hennes tredelade nu, för då kan jag vara mycket mjukare i handen när jag rider.
Tillbaka till ridpasset så gick hon ganska bra ändå. Förutom att jag inte riktigt fick tillbaka henne riktigt gick hon i fin form, och när hon slappnade av lite vilade hon mer på steget. Vi galopperade över lite bommar och småhinder också och då var hon jättefin!
 
Veronica skrittade ut i skogen först och sen travade vi bara på banan några varv i låg form. Hon kändes jättefin, men jag kände mig inte så frisk, så det fick räcka för henne.
 

Första januari

Året startande inte på bästa sätt då jag vaknade upp väldigt sent, vid 12 typ och var dunderförkyld, ont i halsen, huvudet och var snorig. Som tur var kände jag mig ändå ganska pigg, så på eftermiddagen red jag Viola, mamma gick med Aska och pappa gick med Sallie.  Vi gick en ganska lång tur, var ute i kanske 1,5 timme. Vi gick bland annat ner över kanalen och gick en bit på kanalabanken. Där trimmade jag Viola i trav och galopp, supermysigt precis bredvid vattnet! Hon var jättefin. Jag fortsatte att jobba på med att hon skulle göra som jag sa åt henne hela tiden, säger jag åt henne att fatta höger galopp är det inte okej att hon fattar vänster, även att vi bara är ute och rider i skogen. Hon börjar bli så pass stor att man kan ställa lite mer krav på henne nu. När vi hade gått över den andra bron och var påväg hemåt igenom vi till flera grusvägar där vi trimmade vidare. På ett ställe var det massor vattenpölar som Viola hoppade jättehögt över när vi galopperade. Hur söt liksom, man kan inte annat än älska hennes inställning! :)






Gott Nytt År!

Nu kör vi, 2014! 




RSS 2.0