Men längst där inne

Det senaste dygnet har det blåst otroligt mycket, men det har också gjort att allt regn har torkat fortare, så idag red jag faktiskt på ridbanan!
Vinca var först ut. Hon var lite stel och tjafsig först eftersom jag inte har kunnat jobba igenom henne ordentligt på några dagar, men hon gav sig förvånande fort och gjorde sitt bästa för att jag skulle bli nöjd. När jag hade värmt upp lite kom mamma ut och hjälpte mig från marken. Jag red mycket lösgörande och övergångar, och var sådär överdrivet noggrann som man måste vara hela tiden. När det började kännas bra i trav galopperade jag på bommar. Jag tränade på att rida fram, ta tillbaka, och mycket på att svänga för ytter. Hon rättar sig så himla fort, så något som kanske inte känns så bra i början kan gå super i slutet. Jag är jättenöjd med henne idag.

Gunde fick också jobba på banan. Jag förväntade mig att han skulle vara övertaggad, men han ska överraska mig hela tiden var han väldigt lugn, utan att vara seg eller ouppmärksam. Jag red mycket lösgörande först i skritt och trav för att verkligen få igenom honom ordentligt efter några dagars slöjobb. Han var faktiskt inte så stel som jag trodde, men han mår alltid bra av lite lösgörande och övergångar. Sedan fortsatte vi lite på samma spår som med Vinca, att galoppera över bommarna som låg ute. Det kändes jättebra, för han var avspänd och kom perfekt till precis varje bom. Han har sån koll på sin galopp och sköter för det mesta sånt själv. 

Aska fick gå ett, enligt henne, jättebra pass idag. Alma red in i trädgården och fram och tillbaka på grusvägen, sen var hon klar. Väldigt lite ridning, lagom mycket kärlek och borstning och så mat. Inget slår det.



Dancing through the fire

Förlåt för att jag inte bloggade igår, men det blev lite bråttom eftersom det visade sig att jag hade konfaåterträff och då hann jag inget mer än rida Olympia innan, duscha lite och skynda dit. Sen när jag kom hem gjorde jag stallet och sen slocknade jag i soffan vid 10 eller något, haha. 

Idag har det stora projektet varit att klippa Gunvald. Han är ju redan helklippt en gång i år, men han har hårrem som en isbjörn, hur tjock som helst och den växer ut direkt igen. Jag fick först hjälp av Emma som höll i, och då klippte vi halva ungefär. Klippmaskinen ville dock inte riktigt som jag ville, eller så gjorde jag kanske inte som det tyckte att jag skulle, men den strulade lite iallafall och klippte inte så bra, så det tog en himla tid. Vi pausade då och gick ut på långtur med Gunvald och Aska. Det var jättemysigt, men betydligt kallare än vad vi från början trodde, så mina händer var härligt blå när vi kom hem igen. Gunde var som vanligt superpigg, men lite lugnare idag.

Vinca fick också gå ut en tur idag. Vi red ut för att ridbanan fortfarande är tråkig, och vi hade med oss Sallie. Hon kändes fin och samarbetsvillig, så nu hoppas vi på att ridbanan torkar så att jag kan rida ordentligt snart :)

Nu ikväll klippte jag klart Gunvald, och han blev jättefin. Han skimrar i rosa vid virveln för att han har rosa skinn där och nu syns det när han har så korta hår. Så himla söt, som en rosa my little pony :'))



Jag vill se dig

Idag red jag ut Vinca i skogen och vi hade med oss Sallie. Det har regnat sjukt mycket, så ridbanan står under vatten = inte så rolig att rida på. Men det var roligt ändå för jag hade Sallie lös nästan hela ridpasset, för första gången sedan hon började med sin lilla trotsperiod och det gick jättebra! Vinca kändes också fin, jag mjukade henne lite och då var hon väldigt samarbetsvillig. 

Sedan red jag Gunvald och Hanna kom och red Aska. Det var jättemysigt, vi gick ut en ganska lång tur och Gunde var jättepigg och glad. Vi hoppas på att ridbanan torkar till lite nu så att vi kan trimma lite där eftersom han ska tävla i helgen. :)

På eftermiddagen fick Gunde och Vinca nya skor också, så om allt blir som det ska är det klart till SM :)



Du står på toppen, men du vill längre upp

Olympia fick sig en mycket välbehövlig klippning idag. Det är första gången jag klipper en häst helt själv, mamma brukar alltid klippa, framför allt ponnyerna för att de ska vara perfekta haha! Men Olympia är den bästa hästen att börja på, hon står blick stilla så att man bara kan klippa. Den enda gången jag behövde lite hjälp var när jag klippte huvudet, för då tyckte hon att hon började bli klar! ;) Jag är faktiskt jättenöjd, för det blev väldigt jämt pch snyggt. Nu på lovet ska Gunde också klippas, men behöver jag lite mer hållhjälp, fast att han är snäll :)

Före





Under tiden


(Ser ni hur mycket hår det är?! :o)

Efter




Bara hår kvar på öronen!



Vi red ut en sväng också. Det gick bra, men hon var väldigt pigg. Det kanske inte var så konstigt, för hon har stått i nästan två veckor pga att hon tappade en sko bland annat. Men det verkade typ som att hon tappade 20 år när jag klippte henne hah ;) man kan iallafall inte tro att det var en 24-åring jag var ute och red på. Busfia, men jag är bara glad att hon är pigg, glad och kry! Och hon höll sig faktiskt i skinnet någorlunda ;)


Vi går mot mörkare tider



Usch.... Det sved att behöva ställa tillbaka klockan i stallet idag. En timme kortare att rida på eftermiddagarna... Idag var det kolsvart 10 över 5.. Åhh :( 

Men vi ser det positivt. Om en månad är man glad över all julstämning och allt är så mysigt, så att man struntar i allt annat. Och om två månader vänder det! Då blir det ljusare istället :D Sen är det ju typ vår och efter vår kommer sommar! Vi får stå ut. Det är ju trots allt lov!


Tävling i Mjölby 26/10

Idag var vi iväg på tävling med Gunvald och Vinca. För Vinca var det den sida tävlingen inför SM, så nu ska hon bara träna och bli så bra som möjligt. Gunvald ska tävla nästa helg också. Eftersom mamma inte kunde följa med idag blev det lite stressigt och jobbigt mellan klasserna. Som tur var kunde min tränare, Therese, komma och hjälpa oss på framhoppningen och så, så det gick ändå. Tack snälla! 

L.B (90cm resp. 100cm) bed A:0/A:0 resp avd B

Gunvald var först ut. Han kändes fin, och var väldigt lugn på framhoppningen och framridningen. Såhär i efterhand skulle jag satt igång galoppen lite mer inne på framhoppningen, men det var extra svårt eftersom det bara var framhoppning i vänster varv.

På banan var han fin, men jag hade inget av den där fantastiska wow-känslan jag hade i l.a:erna i Ljungby, vilket var väldigt tråkigt. Det kändes som att han stod emot skänkeln och helt enkelt inte riktigt gick fram. Vi var felfria fram till näst sista hindret i grundomgången som var det där lila planket som de har i Mantorp, och det hoppade han dåligt på och rev. Sen rev vi sista hindret också, men det var lite att jag släppte fokus lite efter petet. 
På filmen såg det mycket bättre ut än vad det kändes, så jag är iallafall mer nöjd med ritten nu än var jag var när jag var på tävlingsplatsen.

Vinca kändes jättefin och samarbetsvillig. På framhoppningen hoppade hon bra, bara att hon flöt ut lite till höger i sprången, men det blev bättre mot slutet.
På banan kändes det verkligen jättebra, även fast det var en hel del svårigheter, som att hoppa precis vid väggen och att lämna väggen för att hoppa ett hinder. Vi fick en pet på femman för att jag svängde lite för sent och så lutade jag mig framåt för tidigt, så då kunde hon inte hoppa upp sig riktigt. Jag är ändå supernöjd med rundan, hon gjorde sitt bästa och nu ska vi fortsätta att trimma på svårigheter som kan komma på SM :)

L.a (100cm) bed A:0

Jag valde att satsa lagom mycket den här klassen, snälla men tidsvinnande svängar. På framhoppningen såg jag till att sätta igång galoppen ordentligt, öka, minska, svänga lite och liksom "ja kom igen då". Han brukar inte behöva det, men idag behövdes det. Då var han mycket finare och mer på på framhoppningen.

På banan kändes det mycket bättre än i l.b:n. Han var med på noterna den här gången. Han hoppade super förutom ett pet som han får ta på sig, för vi kom bra på det hindret. Jag hade bra tid, så om vi inte hade rivit hade vi kommit 2:a. Men jag är nöjd ändå, för han hoppade mycket bättre i den här klassen, och jag följde min plan precis hela banan. Gunde levererar sällan 100 i det ridhuset av någon anledning, så jag är nöjd ändå med min stjärna! 



I want to live

Idag gjordes den sista avcheckningen på Gunvald och Vinca inför morgondagens tävling. Båda kändes fina från början, så jag red bara korta, lösgörande pass och Gunvald fick skutta några språng också. Det känns kul inför imorgon, håll tummarna! Jag har inte tävlat sen Falkenberg sista helgen i september, så jag är riktigt taggad! :D



Prao dag 1

Idag var jag och praoade med min kusin som jobbar som lärare i en förskoleklass. Vi öppnade fritids klockan  halv 7, vilket betyder att jag var tvungen att gå upp typ halv 6, och det är inte jag van vid kan man säga. Sedan var jag med förskoleklassen hela dagen och vi var bland annat på teater. Det var jättemysigt och lärorikt att vara med en dag. Det var roligt, för jag fick hjälpa till mycket och barnen verkade uppskatta att jag var där. Det som var mest jobbigt var dock ljudvolymen, jag var helt slut när jag kom hem vid 2.. ;)

När jag var klar i stallet på eftermiddagen åkte vi in till stan och hälsade på mamma och resten av kvällen har jag ägnat till att skriva en engelskainlämning som ska vara inne imorgon. Imorgon ska jag också praoa hos min moster på sjukhus, så jag måste nog sova nu om jag ska orka imorgon. 

Puss 



When the light's turned down

Jag red först Gunvald idag. Vi skrittade fram i skogen och då hade vi med oss Sallie, och sen trimmade vi på banan. Han var ganska fin från början och vi jobbade mest på att han skulle gå i mitt tempo i traven och att han skulle lyssna på mig. I galopp var han döfin, så det känns bra inför på lördag när vi ska tävla!

Vinca gick bara ett kort pass på banan och det gick så himla bra. Hon gjorde sitt yttersta för att göra mig nöjd från början till slut, och för att inte ta bort hennes fina arbetsvilja red jag bara en kort stund och berömde henne jättemycket. Hon gör allting så himla bra, och det vi behövde träna på med att hon skulle vänta på mig och så för hon 1000 gånger bättre än vad jag hade kunnat drömma om för några veckor sedan. Hon ska också genrepa på tävling på lördag! :)



It's not much of a life you're living

Jag och Emma gav oss ut på en tur blötan på Vinca och Aska i eftermiddags. När vi kom hem igen red vi lite på banan. Den var också jätteblöt, men jag behövde verkligen trimma lite idag, så det fick gå ändå. Hon var lite tråkig i början, lite stel och inte alls sådär fin som hon har varit nu den senaste tiden. Men efter att hon hade mjukats upp lite blev hon mycket mer samarbetsvillig och då kunde vi börja jobba på riktigt! Då blev hon jättefin!

Gunvald gick bara på banan. Det blev ett kort, bara lösgörande pass. Eftersom han inte har fått jobba ordentligt på några dagar var han lite stel i början, men han blev mycket finare efter bara en liten stund! Jag red bara en kortis för att han skulle mjuka upp sig lite, så imorgon får han jobba på ännu lite till! :)



I never meant to cause you any sorrow

Gunde och jag hade egentligen tänkt oss ett trimpass på banan idag, men på grund av allt regn som har fallit här det senaste dygnet stod den bokstavligen under vatten, så vi valde att rida ut istället. Jag försökte mjuka upp honom lite, och det gick bra ganska bra, bara att han blir så taggad och glad när man rider i skogen, men vill egentligen inte jobba. Vi travade och galopperade så mycket som det gick vilket både Gunde och Sallie, som sprang med, uppskattade. 

Resten av mina stjärnor fick vila idag. Vinca hoppade ju i söndags och gick igår, Aska har jobbat mycket i veckan och Olympia fick fixa hovarna, för hon hade dragit av sig en sko :)



Lite info

Godmorgon! Idag är det tisdag, och alltså har jag bara idag och imorgon kvar i skolan innan det är höstlov! Jag längtar verkligen, det kommer bli så skönt! På torsdag och fredag har jag praktik, eller typ prao. Vi skulle egentligen inte att prao i år, men vi fick ha det de här två dagarna om man hittade egen praoplats. Jag ska praoa på en skola med min kusin på torsdag och med min moster på sjukhuset på fredag.

En grej som hände i söndags efter träningen har jag inte hunnit berätta för er än. Veronica fick följa med Magdalena hem. Hon ska få vila upp sig i några veckor innan hon sätts igång igen. Tanken är att hon kommer hem igen efter att Vinca och Gunvald har varit på SM och då ska Vinca hem och vila.

Att jag inte kommer hinna med tre hästar mer har en anledning som jag inte heller har hunnit berätta. Idag ska mamma opereras (inte för att hon är sjuk, utan för att hon inte ska bli sjuk, för er som undrar. Alltså inget allvarligt). Hon kommer inte kunna hjälpa till i stallet alls i några veckor, så då kommer jag och pappa få mycket mer arbete. (Framför allt jag då, eftersom det är mina hästar det handlar om ;) Jag hade aldrig hunnit med tre hästar själv, så det räcker med att ladda upp Vinca och Gunde så gott det går och dessutom har jag ju Aska och Olympia att rida om jag vill. 

Allt detta kommer ju göra att jag har ännu mindre "fritid" = mindre tid åt bloggen. Men jag ska försöka uppdatera er så gott det går om mitt liv och förhoppningsvis kommer det dessutom upp en ny, höstig design här snart. Vad sägs om det? :)



I guess that I forgot I had a choice

Idag blev den riktiga premiärturen för Aska som körponny! Jag tömkörde henne först på ridbanan i alla gångarter och sen fick jag hjälp av mina köra päron att successivt sätta fast vagnen. Vi bara drog den bakom henne först, sen satte vi fast den lite och till sist satte vi fast den helt. Så långt kom vi i lördags också, men man måste ju ta det från början igen så att det inte händer något. Hon var lugn och väldigt snäll, men man såg att hon lyssnade med öronen bakåt för att se vad vi höll på med, och hon reagerade lite när skaklarna kom mot bakdelen när hon svängde. Men annars var det ingenting. Vi avslutade med att jag satte mig i vagnen! Hon var lugn, men undrade nog vad jag höll på med ;) Fast hon verkar tycka att det är jättekul att göra något nytt. Det är också roligt att ha något jag kan göra med henne fullt ut också, eftersom jag är för lång för att rida henne egentligen.

Sen skrittade jag och mamma ut Gunvald och Vinca. Jag red bara barbacka, och det var ett väldigt slappt ridpass då det började mörkna. De verkade pigga och glada, framförallt Vinca, trots att hon hoppade igår :)


He's just... perfect

Min fina fina ponny. Jag smälter bara av att titta på honom. Är det verkligen sant att världens vackraste varelse är min?



Banhoppningsträning

Idag var vi iväg på banhoppningsträning igen på Sjögestad. Vi hade med oss Veronica och Vinca, och Magdalena kom med Viola, så jag hoppade tre hästar :)

Veronica var först. Hon kändes jättefin först, men sen tappade vi flytet helt när vi började hoppa banan. Men det var väldigt nyttigt för mig, att fortsätta jobba på och försöka komma tillbaka till flytet igen. Men det var svårt, första rundan fick vi få bra språng och vi kom mitt imellan två galoppsprång hela tiden. Men vi ser det ändå som något bra att det kommer på träning, för då kan jag jobba med det och lära mig hur jag ska reda ut det. Vi hoppade en runda till och då gick det 1000 gånger bättre. Jag är jättenöjd över det.



Sedan var det Violas tur. Det var väldigt sen jag red henne, jag tror de var i rappestad när jag tävlade henne. Så det kändes ovant först, hon är ju liten, men jag kände snart igen mig och hon har blivit så fin! Mycket mer ridbar än vad hon var innan och framför allt - mycket lugnare! 
Hon var jätterolig att hoppa eftersom hon var så himla lydig! Jag märkte på henne också att hon tyckte att det var skitkul! Vi hoppade en bana mellan 70-80cm och det gick super! Hon hoppar så himla bra, alla stod bara och gapade haha! En gång hade hon frambenen i hakan! Det var superkul och jag är jättenöjd över henne!



Till sist hoppade jag Vinca. Hon var superfin! Hon börjar bli så himla lydig nu och jag börjar hitta alla knappar = alla bitar börjar falla på plats. Det viktigaste jag måste tänka på nu när jag hoppar henne är att lägga ner handen. Jag får inte dra och tjafsa med henne, och hon ska faktiskt klara det där själv! Jag kan balansera upp henne väldigt mycket utan att ta henne i munnen också, till exempel genom att räta upp mig. Vi hoppade en bana på 1m, alltså en vanlig l.b-bana. Det gick jättebra, hon var hur fin som helst och jag är så himla nöjd med henne. Vi har utvecklats så himla mycket på så kort tid! Jag hoppas att det fortsätter gå såhär bra fram till SM! 

Jag är supernöjd med alla mina fina tjejer! <3



Inkörd


Världens sötaste lilla körponny!

I'm on top of the world

Jag och Veronica gav oss idag ut på långtur i det fina, men kyliga höstvädret. Vi mötte upp Ebba och red lite med henne, vilket var jättemysigt och kul med sällskap, det blir mycket rida ensam (eller med mamma) när man har eget stall. Vi trimmade lite på deras gräsbana innan jag och Vera vände hemåt och hon var jättefin! Vi galopperade över några småhinder som stod uppe, det är alltid nyttigt att träna på gräs, och det gick jättebra! 

Sedan fick Vinca sig ett pass. Vi skrittade fram i skogen med mamma på Gunvald och sen red vi på banan. Hon var jättefin! Jag ska fortsätta jobba med att få henne lydig och med mig hela tiden, men idag är jag mest nöjd med att hon var så himla fin och jag kunde rida henne så himla kort och fin i galoppen. Min lilla bebis, så himla fin! 

När vi älskar

Veronica var först ut idag. Vi höll till på banan. Hon var, trots att jag red igenom henne ordentligt igår, nästan lite stel och gav inte riktigt efter, så jag red mycket i skritt och trav i början, jag ställde inte jättemycket krav på henne utan flyttade lite på henne, gjorde övergångar och la på lite mer allt eftersom. När hon började ge med sig kändes hon jättefin. Jag jobbade mest med att ha henne med mig hela tiden. Jag tränade på att variera mellan att rida på både rakt och böjt spår. Eftersom hon var lite stel och så i början gjorde jag också mycket skänkelvikningar och liknandes. Mot slutet tränade jag lite förvänd galopp och det gick jättebra! Hon kan redan det mesta, och därför är det också roligt att göra det, för det är något vi båda behöver bli bättre på! Som avslutning skrittade vi ut i skogen med Sallie.

Gunde fick också börja på banan. Han kändes jättefin och mjuk redan från början. Vi galopperade lite över bommar och så, men annars var det mest ett ganska snabbt, lösgörande pass. Vi skrittade av i skogen med mamma och Heléne. Mamma red sedan Vinca på banan som såg jättefin ut! :)




Jag vet att du sover

Jag började med att rida Gunde idag. Vi skrittade fram i skogen först med mamma och Emma på Olympia och Aska. När vi kom hem igen red vi på banan. Han har vilat i två dagar i rad nu och det märktes för han var pigg! Han var lite stel i början, så jag lät honom mjukas upp en bra stund i skritt och trav i början. Han blev mycket bättre efter en liten stund, och då blev han dessutom mycket mer samarbetsvillig. När jag började rida lite mer var han verkligen jättefin, han bar sig så himla bra och jobbade på energiskt men avspändt.

Sedan skrittade jag och Emma ut tjejerna. Det var jättemysigt. När vi kom hem igen red jag Veronica på banan. Hon var lite stel och väldigt pigg i början, så hon fick liksom Gunde en lång uppvärmning. När hon lugnade sig och slappnade av blev hon så himla fin! Det var jättekul att rida henne för hon var så himla... Bra! Alltså, allt kändes super! :)

En annan "rolig" sak idag var att Vinca, den lilla bebisen, tappade en tand! Hon har tappat en tidigare, men idag innan jag skulle rida såg jag när jag kollade i munnen att hon hade en tand som satt helt snett och den var lite blodig också (men i själva verket var den ju lös) och när jag kom tillbaka och hade borstat henne så var den borta! Så hon blir fit for fight inför SM, med nya tänder och allt ;)



Hoppträning

Idag var vi iväg på vanlig tisdagshoppning med en hejdundrands fin Vinca. 

Hon var lite tittig precis när vi kom in eftersom hon inte har varit i ett ridhus på ett tag och det stod massor hinder uppe, hon som inte har hoppat sedan championatet. Hon var fin iallafall. Vi började med hårdträning på bommar. Det var jobbigt och svårt, men jag tycker ändå att Vinca gjorde det bra. Vi jobbare också på en liten volt och varierade mellan kort kort galopp och skritt. Jag förstår att det måste ha varit jobbigt för henne, men hon kämpade verkligen och jag kände resultat när jag kom på hinder.
 
Vi tränade mycket på att hoppa mot väggen, lite studs, små hinder och bockar blandat med stora. Det jag behövde jobba på det här ridpasset var att hålla ihop händerna och håller de låga. Jag ska inte dra, och inte heller göra så mycket mot hindren. Hon ska kunna sköta det så mycket som möjligt själv, och jag måste komma ihåg att hon är en ung häst som måste lära sig avståndbedömning och hur hon ska göra för att hoppa hinder. Om jag hjälper henne hela tiden lär hon sig inte att göra något själv.

Men, ännu en gång, hon var sjukt fin! Hon gjorde en hel del otroligt bra språng och hon börjar lyssna mycket bättre på mig nu. Jag är supernöjd med dagens träning och med den utveckling vi gjort från championatet tills nu.



Moppekort!



Äntligen! Har väntat på att skriva upp ganska länge och jag klarade det! Så himla skönt! Det blev därför, lite halvt oplanerat, en stallfri dag för min del. När jag kom hem från stan drog jag ut med moppen för att köra lite. Jag träffade Carlsson och så körde vi runt lite, träffade lite kompisar och så! Det känns så himla skönt att det är klart! Självklart är det på den jag tar mig till skolan imorgon! Fast jag tänker åka rätt tidigt så ingen ser om jag inte får till stödet eller något sånt haha ;)


Don't want some more

Vinca fick klippa sig idag! Det behövdes verkligen, hon var så himla långhårig! Det är så tråkigt när de blir så svettiga och sen när det tar sån tid för de att torka för att pälsen är blöt. Det är sån risk att de blir kalla då.
Det gick jättebra, hon var jättesnäll förutom att hon är lite kittlig under magen. Med det gick ändå, med lite mutor. Hon blev jättefin, alldeles glansig och nu ser man hennes snygga muskler ordentligt! ;)

Jag red henne också efteråt. Hon var jättefin! Allt var bra, hon var mjuk, uppmärksam och allt. Lilla stjärnan 



Banhoppningsträning

Idag var vi iväg på banhoppningsträning på Sjögestad med Veronica och Gunvald. 

Veronica hoppade först. Det först jag reagerade på när vi började hoppa var att hon var så pigg! Hon blir ju aldrig stark eller dragig, men hon var pigg och ville hoppa hinder, vilket jag bara ser positivt. Hon var jättefin och hade den där galoppen hela passet, och i den känner jag exakt vart hindret ligger och hur jag ska rida för att komma fram till det.
Vi hoppade en bana som låg mellan 1,05 och 1,15. Hon hoppade super, vilka språng hon gör! Ända tills hinder 7, som jag helt slutade rida till och började åka häst. Lite dumt, för då stannar hästen. Hon kan inte hoppa en maxad oxer på 1,15 om jag inte rider för det! Sen efter det gick det jättebra iallafall! 
Vi hoppade banan en gång till för att få igång flytet lite till och då gick hon hur bra som helst! Jag är så himla nöjd!

Gunvald då. Det finns inga gränser för hur duktig min stjärna är. Han levererar alltid på topp! Vi behöver egentligen inte träna honom, men jag ville att han skulle få träna lite inomhus nu till inomhussäsongen. 
Han var skitfin! Första rundan ar han inte riktigt igång de första hindren så då blev det lite extra galoppsprång och omtramp, men han kom ju igång ordentligt mot slutet. Han fick också hoppa igen och då var han så himla fin! Det är så himla roligt att hoppa honom, för vi känner varandra utan och innan, vi jobbar alltid som ett team. :')
Är så nöjd över mina stjärnor! 




Godmorgon

Hej på er. Har precis vaknat. Ska snart gå upp och äta frukost innan det blir stall för hela slanten. Några hästar ska ridas och dessutom måste vi försöka klippa Vinca idag eller imorgon. Helst idag, så att vi kan fortsätta imorgon om det är något som blir fel. Ikväll ska vi ha gäster också så det blir lite städa. 

Hoppas att ni får en bra dag! Solen skiner för första morgonen på bra länge! :D hoppas att den gör det hos er också! :)
Vad tycker ni förresten om bilderna från min och Agnes photoshoot?

Trodde väl att jag hade något av dig kvar

Vinca gick ett grymt bra pass idag. Hi höll till på banan. I början var hon egentligen inte jättefin, hon kändes lite stum mot handen på något sätt och lite småtjurig. Men jag fortsatte att rida på, nötte övergångar, flyttade på henne när hon blev stark, och framför allt - berömde när hon gjorde rätt. Det är ju bland det viktigaste som finns när man rider unghästar, men man glömmer lätt att Vinca är en unghäst för hon är ju så himla ridbar och kan så mycket! 
Allt eftersom började hon att slappna av och verkligen jobbade. Vilken känsla jag hade då. Att könna att jag kan rida fram henne några galoppsprång för att sedan få ihop henne av att jag rätar upp mig lite, helt i harmoni och hon jobbar på lika energiskt som innan. Att kunna öra en näst intill perfekt övergång från galopp till skritt. Dessutom är hon ju bara fem! Vi ska fortsätta att träna på det här inför SM. Går hon spm idag alla dagarna är vi oslagbara. Fina fina ponny



Höst


Fotograf: http://agnesjohanssson.blogg.se

~

Veronica skrittade jag fram i skogen och hade med mig Sallie, och sen red vi på banan. Jag red inte så hårt, ville mest lösgöra lite och checka av att allt stämde. Hon var fin, men nästan lite för pigg. Vi galopperade lite mer än vad jag hade tänkt så att hon skulle bli av med lite överskottsenergi, men red inte så länge ändå. 

Vinca skrittades fram skrittrundan och sen fick hon jobba lite. Hon var jättefin när jag red fram, men det kändes som att hon la ett ovanligt tungt stöd på tygeln. Vi galopperade mest för att jag ville kolla det där med att korta och länga galoppen. Jag hade lagt ut några bommar för att det skulle vara roligare och lite lättare. Jag red inte så länge, för jag visste inte riktigt hur jag skulle rida, så då lägger jag hellre ett längre pass imorgon när mamma kan vara med och hjälpa mig. Men hon var fin ändå idag, jag är jättenöjd med henne. Framför allt när man tänker på vilken utveckling hon har gjort på den korta tiden hon har bott hos oss :)

Gunde red jag bara på banan. Det gick jättebra och han var verkligen döfin i kanske 20 minuter, innan han bestämde sig för att inte gå i ett av hörnen. Jag blir så himla trött på honom när han gör så. Han får för sig saker och bestämmer sig. Idag var han ovanligt envis, så mamma fick sitta upp och reda ut det. Jag hade visserligen nästan fått igenom det, men jag var arg och irriterad, så han var spänd och då fick jag också lugna mig i några minuter. Sen när jag satt upp igen var han riktigt fin, men jag hade inte riktigt samma känsla som innan. 



Feel like i'm living

Idag red jag bra två ganska slappa pass. Jag och Emma red först ut barbacka med Gunde och Aska. Det var jättemysigt tills vi blev bombarderade av äckliga älgflugor (hjortflugor?). Eller jag och Gunvald blev, Aska fick inte en enda på sig. Från min prins plockade jag säkert 20 stycken. Så himla äckliga. Annars gick det bra :)

Sen red jag och mamma ut på Vinca och Olympia. Det blev mest skritt där med, och jag struntade i att rida på banan för hon gick så hårt och bra igår! 



Vart jag vill komma med mitt bloggande

Jag vet att de allra flesta bloggar för att få beröm, för att bli toppblohgqre. Får man under 267 läsare på en dag ger man upp. 
Jag bloggar inte för något sånt. Min blogg är för mig en sorts dagbok. Jag utvärderar mina ridpass och får på så vis fundera på vad jag gjorde bra eller mindre bra. Jag kan också titta tillbaka och se vad som hände just den där dagen, vad vi gjorde. Självklart bloggar jag också för att kompisar som jag inte träffar så ofta eller så ska få se vad jag har för mig om dagarna också :)

Jag utvärderar mina dagar och ser vad som egentligen gjorde att var tog mig till toppen (som jag förhoppningsvis gör) och vad som gjort mig till den ryttare och hästmänniska jag är. Om jag dessutom kan inspirera en eller två personer på vägen, skulle det betyda guld!



Träning för Lotta, dag två

Veronica var lika fin idag. Jag var rädd att hon skulle vara lite trött, men det var faktiskt inget jag märkte av. 

Början på träningen (eller hela träningen egentligen) fortsatte på samma spår som igår, bommar, övergångar, lydnad, sidvärtsövningar. Jag märkte lite skillnad på Vera från igår, hon var lite mer följsam och gjorde det lite lättare. Sen fortsatte vi på som banor med låga hinder. Lydnad även här. 

Svårighetsgraden var lite större idag än igår. Vi hoppade bland annat ett räcke på båge ut till en studs med 13 meter imellan (ungefär tre galoppsprång normalt med normalhöga hinder, jag red på 4 för att det var så lågt) och efter studsen var det tre framåt galoppsprång eller fyra tillbaka till en oxer. Det gick bra, fast Veornica tog inte riktigt skänkeln när jag skulle rida framåt på tre språng efter studsen, vilket gjorde att vi kom mitt imellan två galoppsprång = stopp. Nästa gång red jag tillbaka ordentligt på fyra istället och då gick det mycket bättre. Jag red sen med bättre tryck i galoppen och hade henne framme för skänkeln hela tiden. Jag fick beröm för att jag var så mjuk och följsam i min ridning, och det blev jag jätteglad över eftersom det är något jag strävar efter varje ridpass och som jag ar fått jobba hårt med.
Vi fick inte hoppa så högt idag heller, Lotta tyckte att det var så djupt underlag, så att det skulle slita på ponnyerna. Men det var iallafall lite högre idag :) 
En sak som jag fick lära mig idag, som jag verkligen ska prova ordentligt på Veronica och som jag tror kanske kan förändra mycket, är att jag i svängar innan hindren ska flytta henne lite undan för innerskänkeln. Då kommer man rätt på hindret, istället för mitt imellan. 

Jag har lärt mig jättemycket på bara två dagar! Jag har verkligen försökt snappa upp så mycket som möjligt som jag ska fortsätta att träna på hemma. Lotta var en jättebra tränare som jag gärna vill träna för någon mer gång. Väldigt pedagogisk, kollar att man verkligen förstår och är ändå snäll och ger beröm. Man får mycket att tänka på och blir inspirerad. Hon sa mycket saker som vi tänker på i vardagen, som på något sätt bekräftar att vi gör rätt. 
Tack snälla Magdalena och Fredrok för den fina konfirmationspresenten!



Give me your hand and I'll hold it

Inspirerade av dagens och gårdagens kurs fick de ponnyerna som fick stanna hemma en riktig genomkörare idag. Jag red på Gunde och mamma på Vinca. Vi skrittade fram i skogen och sen blev det markarbete på banan för båda två. Vi la ut lite bommar och tränade på att hålla samma galopp hela vägen. Jag tränade mycket på att variera galoppen på Gunvald. Det är ju roligare över bommar, så vi la upp två bommar på långsidan med 23,5 meters avstånd (slumpmässigt haha) och jobbade på. Jag fick in minst 7 galoppsprång och max 11. Jag tyckte ändå att det var väldigt bra med tanke på att Gunvald har så kort galopp. Jag tränade också mycket sidvärtsövningar på volten och jobbade på bommar på böjt spår. Vinca var jättefin med mamma! Vi alla fyra var genomsvettiga när vi kom in igen, men det visar bara att vi har jobbat ordentligt!


Träning för Lotta Björe

Var som sagt iväg idag och tränade med Veronica. Den var på Ö Tollstad.

Idag var det rent markarbete. Eller dressyrhoppning som Lotta kallade det. Inget hinder var över 60cm, och mycket av träningen ägnade vi bara på marken och sen checkade vi av med lite hinder. Det var jättekul! Veronica var jättefin, lyssnade bra på mig hela tiden, var mjuk, följsam och uppmärksam. Vi fick mycket beröm för att vi hade bra rytm, jag hade henne inåtställd i svängarna, och bytte galopp när jag bad henne... 
Som ni förstår var det verkligen basicgrejer vi tränade på idag. Men det är skönt att verkligen få sig en genomkörare med lydnad, kontroll, lösgörande och att få hjälp med det av en riktig tränare lite då och då. Extra roligt var det ju också att Veronica verkligen var med på noterna och var så fin som hon faktiskt är! Vi fock, alla i gruppen, beröm för att vi var så noggranna och duktiga för att vara så unga och rida ponny :D

Imorgon åker vi dit igen. Förhoppningsvis (och det vi tror) får vi hoppa lite mer hinder imorgon när vi körde så mycket bommar och markarbete idag :)

Jag är jättenöjd med träningen och känner att jag verkligen har fått med mig något att jobba på. Övningarna vi gjorde idag skulle bland annat verkligen passa Vinca, så vi ska ställa upp några hinder hör hemma ungefär på samma sätt och komma ihåg vad jag skälv skulle jobba på :)



Spännande

Har precis slutat skolan. Fick gå tidigare eftersom jag idag ska träna med Veronica för Lotta Björe och Sylve Söderstrand (förbundskapten i svenska landslaget bland annat). Det är en grej som är med Östergötlands ridsportförbund, och det är en kurs idag och en imorgon. Jag är jättetaggad! Det ska bli jättekul att få prova att träna för någon som är så "stor" i hästvärlden och duktig, och att få se vad de tycker om lilla mig och Veronica! Jag hör självklart av mig efteråt :)



Best friends just don't have to say a word

 
 
Jag får ofta frågan, varför. Varför jag gör det här. Lägger så många timmar varje dag i stallet, på ridningen. Varför? Att bara får känna samhörigheten med ett så stort och kraftfullt djur. Bandet mellan en häst och en ryttare är så starkt att det inte går att beskriva. Att kunna kommunicera helt utan ord, i totalt samförstånd. En person som inte har upplevt det kan aldrig förstå vad jag menar.
 
 
 
 
 

Allting går bara runt

Gunvald och Aska reds lite halvt på en stubbåker idag barbacka. Jag och Agnes hade fotoshoot (haha låter så coolt), så det var därför. Det blev en hel del bra bilder, Agnes är så duttig! Förhoppningsvis kommer några av dem upp ikväll, annars snarast möjligt.
Gunde tyckte att det var ett skitbra ridpass, kommer ner och får käka lite gräs medan Aska rids, sen trava och galoppera runt lite och sen hem igen för att det började ösregna haha!

Veronica reds på banan och har superfin! Lite mer mot dressyriga hållet. Jag tränade mycket på att rakställa henne. Jag rider ofta inte runt fyrkanten, utan rider ofta på volter osv, det har jag alltid gjort. Men det är nyttigt att träna på att verkligen kunna rida rakt fram, framför allt några meter innanför spåret. Jag fick inte riktigt med mig vänstersidan i början, men hon släppte efter och då hade jag inget att klaga på! Efteråt skrittade jag och Agnes ut. Agnes skrittade av Vinca som mamma hade ridit, som också gick super! :)




Älskar

När man vaknar på morgonen av sig själv, utan några klockor eller någon som väcker en <3

Idag ska jag på gymnasiemässa, och efter det ska Agnes komma hem till mig ohså ska vi ta lite kort på hästarna och sånt. Hon är superduktig, så det blir kul! 



Mer som att jag tackar dig

Idag har jag haft studiedag och det ar varit sååå skönt. Som vanligt hinner man inte med alls så mycket som man tänkt, och jag har dessutom pluggat en hel del till ett matteprov imorgon, men ändå. Ledig en hel dag!

Vinca skrittade jag bara ut i skogen barbacka. Första gången hon reds sedan championatet och hon kändes fin, pigg och glad. Vi skrittade bara, hon hade nog gärna galoppat lite också, men vi tog det lugnt ;)

Efter lunch red jag Calle, en av unghästarna ju som jag och mamma rider in. Det var länge sen jag hann upp nu, så han var lite ringrostig även att mamma har ridit några gången. 
Han var jättefin ändå. Den spända och rädda hästen han var i början har börjat landa och nu är han gladare och vill vara ryttaren till lags, bara att han inte förstår alla gånger. Lilla bebisen.

På kvällen red jag Veronica. Vi skrittade ut först med mamma på Gunvald och Helen på Olympia. När vi kom tillbaka red jag på banan. Hon var fin, men skulle koncentrera sig på Maja som kom ner för att bli riden istället för på arbetet. Jag blev trött på henne och för att få henne att istället koncentrera sig på arbetet och mig gjorde jag massor övergångar, tempoväxlingar, gjorde stora och små volter. Och hon gav sig. Och blev jättefin! Mjuk och följsam, det kändes som att hon dansade fram i slutet <3



Omg är med i ridsport





Från championatet i helgen. Vi fick några rader för vår tredjeplats :D

Ungponnychampionatet i Falkenberg 28-29/9

Lördag

Det var ju bara två klasser, två l.b:er, en på lördagen och en på söndagen. Båda var bed A och så var det domare som bedömde hästen. 

På lördagen var lilla Vinca jättefin. Vi kom ju ner på fredagen, så hon hade sovit borta en natt innan första klassen, och det tar på krafterna. Hon försökte verkligen, kämpade på och hoppade jättefint!
På banan skötte hon sig också otroligt bra! Hon är riktigt vacker att se på och hoppar bra. Det enda som inte riktigt satt till 100% var att jag inte fick tillbaka henne riktigt på vissa linjer. Ett föll tyvärr, det näst sista, vilket kändes väldigt surt, då rundan var superfin annars. Vi fick 7,5 poäng, med 0,5 poängs avdrag som gjorde totalt 7,0 poäng. Vi blev första utanför placering, men det skiljde absolut inte mycket. De som vann hade 7,4 poäng, så hade vi inte rivit hade vi vunnit. Små marginaler, som alltid.

Söndag

Hon hoppade mycket bättre på framhoppningen än dagen innan, alla språng satt perfekt och jag hade bra galopp. 
På banan gick hon super men jag är besviken. Inte på henne, utan på mig själv. Jag hade lite högt grundtempo och fick inte riktigt tillbaka henne. Tog besluten lite för mycket framåt. Jag kanske också hade lite högt grundtempo. Det blir lätt så på en enorm gräsbana. Jag är nöjd, trots två nedslag. Även fast att hon var pigg och så var hon trött, hon gjorde sitt yttersta för att göra mig till lags. 
Vi fick 6,8 poäng, med 1 poängs avdrag för två nedslag = 5,8 poäng. Det räckte till en tredjeplats för dagen! :D

Totlalt

Totalt kom jag och Vinca trea i ungponnychampionatet för 5-åriga D-ponnyer 2013!!!! Jag är jättenöjd! Så himla roligt och hon är verkligen värd det :D 
Vi kom dessutom trea i en klass för unga visare, Hööks unga talanger. Tre gula rosetter på två klasser! Inte illa!








Am I wrong for saying that I'll choose another way?

Jag och Emma red ut en långtur på Gunvald och Aska idag. Det var väldigt länge sen, och det passade bara nu när Gunde har lite"semester" från hårt jobb. Det var jättemysigt! Dock tröttnade Aska lite efter ett tag och försökte svänga av från vägen då och då. Roligast var det när vi galopperade, jag red först och Emma bakom. Jag hörde Emma skrika till och när jag vände mig om såg jag varken häst eller ryttare. Då tyckte Aska att vi var klara för dagen och gick in i skogen. Emma höll på att flyga av, men höll sig kvar. Just då höll jag på att dö av skratt uppe på Gunvald. Annars skrittade vi mest. Det märks att Gunde har tagit det lite lugnt intågar dagar då han var rätt tittig och jobbig. Han kanske behöver gå ordentligt varje dag ändå ;)



How easy it is to walk through the fire

Idag var vi iväg på hoppträning med Veronica. Vi hade egentligen tid 19.15, men eftersom jag bland annat slutade tidigare så kunde jag istället rida med i gruppen kl 17. :)

Mest fokus låg idag på markarbete. Eller som Therese ofta säger: "ren dressyr, fast över hinder så det blir lite roligare". Det visade sig vara riktigt bra för min Veronica. Det var mycket jobb med hörnpasseringar, rida nära väggen, små volter, övergångar... När inomhussäsongen börjar gäller det att kunna utnyttja ridhusen fullt ut och det är tätare mellan hindren, de kommer fort från väggen och då måste hästen vara uppmärksam. 
Vi tränade lite på att hoppa intill väggen, mot väggen och även på att lämna väggen. Det är saker som hästen ofta trycker på när det börjar inomhus. 
Veronica var jättefin! Vi samarbetade bra och hon var väldigt uppmärksam. Jag kände galoppen hela vägen och kunde känna långt innan hindret hur många galoppsprång det var kvar, om vi låg nära eller lång ifrån. Jag tog beslut och hon var snabb på att svara. Nästan hela passet låg allt under 70cm, men i slutet fick vi hoppa några språng lite högre. Då märkte man verkligen att skitgörat hade gett resultat. Jag fick nöta lite för att verkligen behålla mitt flyt och komma fint, men oj vad fin hon var! Drömponny <3



RSS 2.0