Täcken

Nu på våren, när solen solen steker och växtlivet fullkomligt exploderar, är det nog många som tycker att det är så gott som sommar. Man sätter på sig den tunnare vårjackan, byter kängorna till tygskor, för att sedan, när man varit ute en stund, känna att man faktiskt har för lite kläder på sig. Man fryser lite och ångrar att man inte tog vinterjackan ändå. Men hästarna då, hur gör man med dem?

Alla hästägare står nog ganska ofta vid den här tiden och velar. Täcke eller inte? Är det verkligen så varmt som det ser ut? Dessutom gör alla på olika sätt. Vissa har på hästarna vintertäckena ända till maj och vissa låter hästarna gå utan bara solen kikar fram. Vad är egentligen rätt och fel?
Täcke på

Eller av? 

Jag tillhör den kategorin som klär på hästarna. De ska ju inte behöva frysa! Dessutom känns det lite konstigt att släppa ut sin klippta tävlingshäst utan täcke när det är 4 grader varmt, bara för att solen tittar fram. På vintern i stallet är det ju plusgrader, upp emot 4 (i vårat stall iallafall), och då står ju hästarna med väldigt tjocka stalltäcken på sig. 

Av våra hästar är det bara Aska som får gå utan. Hon är inte klippt, utan ser ut ungefär som en björn och fäller dessutom enormt mycket. Så hon slipper! Gunde där emot, som är helklippt har fortfarande ganska tjocka täcken på sig. Han har tidigare varit väldigt känslig för att bli kall, så det vill vi inte riskera. Han står faktiskt med täcke på sig i princip året om. Han får gå utan täcke ett tag på somrarna, men för det första blir han otrolig smutsig och han är ganska känslig mot både som och insekter, så han brukar få ha flugtäcke på sig.



Vi är alltså väldigt noga med att inte klä av hästarna för fort. Extra viktigt är det att täcka de ordentligt efter att de har varit varma, till exempel tränat hårt, för då är det väldigt lätt att de blir kalla efteråt. Då kan hästen bland annat få kolik. Vi brukar alltid lägga på hästarna yllefiltar om de har blivit svettiga, det leder ut svett bra och de blir varma och goa :)

1 Kommentarer till "Täcken"
Postat av: Emilia Sjödin

Hoppas du har haft en bra dag :)

2014-04-03 || 15:36:39
URL: http://emiliasjodin.blogg.se/

Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Kom ihåg mig?
RSS 2.0