Det här med stilbedömning

Det har varit en hel del snack om stilbedömning på Facebook, bloggar osv den senaste tiden. Det handlar mest om att många inte vill att stilbedömning ska vara en avgörande faktor på SM på b-ponny. Många tycker precis tvärt emot - ja till stilbedömning! "Man ska inte vinna SM om man sitter och sliter i hästens mun och inte kan rida!!!!" 
Om man inte är så insatt i det hela kan det kännas självklart att det ska vara stilbedömning, man ska inte vinna SM om man inte kan rida! Det tycker jag också. 
-Men. Hur mycket bättre och finare rider man om man rider två kval (max två gånger om året) på SM i stilbedömning, 2x60 s? Ryttarna får dessutom knappt någon kommentar alls, så att man kan förbättra sin ridning. Jag hade en kompis som red SM på B-ponny i år, nu i Grevagården. Hon fick två kommentarer på sitt protokoll. Den ena var "bra vägar" och den andra "du kunde flätat upp håret". Hur mycket bättre blev hon på att rida på den här rundan? 
 
Det här med fina ponnyer då. Jag tycker också att det är orättvist att vissa får superturboponnyer som de inte har någon som helst kontroll på men vinner allt ändå. Verkligen.
-Men. På en SM-bana, 1m högt (för b-ponnyer) och med mycket tekniska svårigheter hoppar man inte felfritt på en ponny som man inte har koll på. Så det löser sig själv.
-Och en annan sak, inte om ponnyer man inte har koll på, utan olika sorters ponnyer. Alla ponnyer är olika och måste ridas olika. Det syns nog mer på en hoppbana än på en dressyrbana. Vissa är sega, vissa pigga, vissa behöver mer en ryttare som rider varje steg för att komma bra på hindren och vissa kräver en ryttare som måste hålla in den för att komma på någorlunda rätt galoppsprång. De ska inte bedömas olika. Men alla måste väl bedömas på det sättet man klarar av att rida sin ponny? Just nu ska det se ut som en dressyrponny som galopperar perfekt på en hopptävling. Men många ponnyer behöver upp med näsan och ha ett högre grundtempo för att klara hindren. Ska ekipaget bli av med sin medaljchans för det?
 
 
"De barnen som rider SM på B-ponny är så små, det är för svårt för de att rida tidshoppning på SM och de har faktiskt hela livet på sig att rida tidshoppning"
- Ja, det här är faktiskt sant. Men är det inte lite konstigt att de små B-ponnyryttarna rider tidshoppning på alla tävlingar förutom SM, som ska vara stil?
- Är det inte lite konstigt att ryttare i samma kategori kan rida C-, eller D-ponny på samma SM och helt plötsligt vara fullärd, för här går det helt plötsligt på fel och sedan tid.
- Är det inte konstigt att ryttare i samma ålderskategori kan rida ungponny (B-, C-, eller D-ponny, 5, 6, eller 7 år gamla) på samma SM, och då går det helt plötsligt på fel och sedan omhoppning! De som aldrig annars får gå omhoppning!
 
Det finns hur många argument som helst om det här, både för och emot. Jag tycker att det är alldeles för mycket oklarheter. Om man vill ha bra ponnyryttare måste man nog styra upp det hela lite, tydligare regler!
 
Jag tror att många som är för stilbedömning inte är så insatta i varför man vill ha bort stilbedömningen från SM. Det jag tycker är det värsta med stilbedömning är att hoppningen helt plötsligt blir en bedömningsport, det är nu helt plötsligt en (eller i vissa fall ett par) person som bestämmer hur man placerar sig beroende på vad den personen tycker.
Jag har ridit ganska många stilhoppningar på många olika ponnyer i mitt liv, och det är lite konstigt när man kommer ut från banan och har ridit en jättebra ritt, med lagom och jämt tempo, och sedan får man lägre än vad många andra har fått. (t.ex nu på mhpc-finalen jag red på SM) Då vågar man inte lita på sin egen känsla längre. Istället för att man är överlycklig tänker man "var det verkligen dåligt?"
 
Jag är lite kluven i den här diskussionen. Jag tycker att det är bra med stilbedömning, man koncentrerar sig mer på att rida fint och prydligt, och det leder till mer harmoni mellan häst och ryttare.
Men jag är nog också emot stilbedömning som avgörande faktor endast på B-ponny och på SM. Kan man inte ha ett stil-SM och ett "vanligt" SM? Då får alla chans till SM-medalj, den med en pigg ponny och den med den välutbildade ponnyn som kanske inte är en speedhäst.
JA till stilhoppning, med utbildade domare.
NEJtill stilbedömning som avgörande faktor på SM för B-ponny.
 
Vad tycker NI?
 
Här kan ni läsa mer:
http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=8317
 http://kristinawarg.se/2013/november/annu-en-gang-nej-till-stilbedomning-som-avgorande-faktor-pa-sm-2.html

0 Kommentarer till "Det här med stilbedömning"

Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Kom ihåg mig?
RSS 2.0